אפשטיין אילן
ז' טבת תרצ"ב - 15/1/1932
ד' אב תשע"ז - 27/7/2017
שם אב: צבי
שם אם: גניה
תולדות חיים
אילן נולד בקיבוץ גבעת השלושה , בן בכור לגניה וצביקה מראשוני המייסדים של הקיבוץ. אילן גדל במסגרת החינוך הקיבוצי המשותף. גניה אימו עבדה ברפת. צביקה אביו היה גזבר הקיבוץ וחבר מרכזי בהנהלת הקיבוץ. נולדו לו שני אחים – חגי ודרור. צביקה אביו, נפטר בגיל 37 מדום לב , והעול בגידול הילדים נפל על אימו גניה, שהייתה קמה מוקדם לחליבת הפרות. עבודה קשה ומפרכת.
אילן גדל בחברת הילדים בקיבוץ. הצטיין בספורט, ובעבודה. עם סיום בית הספר התגייס לצבא, לנח"ל.
נישא לטובה בורנשטיין, ספורטאית מצטיינת בטניס ובכדור סל. בהמשך עזבה המשפחה את הקיבוץ ואילן הפך לנהג וחבר קואופרטיב חברת דן. ופרנס את משפחתו בכבוד ובאחריות.
כתב צביקה , בנו הבכור
אבא,
אני נפרד ממך היום בכאב ובצער רב.
דווקא ברגעים קשים אלה, אני מנסה שלא לחשוב על עשרים השנים האחרונות והעצובות שבהן נלחמת בגבורה, למרות המגבלות של השיתוק וקשיי התקשורת, שהיו נחלתך מאז האירוע המוחי בו לקית בגיל 65 שנים.
אני מנסה לזכור אירועים בילדותי ובבגרותי שבהם ליווית אותי במסירות והנחלת לי את האהבה לארץ, לבני האדם באשר הם ללא הבדל דת, גזע ומין ומעמד חברתי. לימדת אותי התמדה ומסירות מהי, וזאת על ידי מתן דוגמא אישית.
גדלתי בבית בו אבא היה מסור לעבודתו כנהג דן, וויתר על קריירה ספורטיבית בכדורסל ובכדורגל, לטובת אימי שעשתה חיל בתחומי ספורט שונים. נשאת בנטל של הפרנסה, אחזקת הבית ודאגה יומיומית לי ולזיוי אחי.
הימים המאושרים בילדותי היו הימים בהם צרפת אותי לקבוצת השחייה בים. אז לא היו שוברי גלים והמאבק האנושי במשברי הגלים הייתה חוויה קשה ומעצימה. אתה עצמך היית שחיין מעולה, והיית מהראשונים שחצו את הכנרת לאורכה ברציפות במשך כמעט שתי יממות. אין ספק, שאת האהבה לים שקבלתי ממך, מימשתי בשרותי הצבאי בחיל הים.
כמו כן, אני נזכר בגעגועים בטיולים שהיינו עורכים לעיתים קרובות ברחבי הארץ, מהצפון ועד לדרום. וכל זאת בתנאי שלא התקיים משחק כדורגל של הפועל פ"ת, שכן שם התייצבותנו הייתה חובה.
כאשר התבגרתי והקמתי משפחה משלי היית מאושר. כשלחני ולי נולדו הילדים: נעם, עמית ועדי, אתה התמוגגת מכל צעד שהם עשו. באת לבקר ואירחת אותם בביתכם עם בריכה מתנפחת על הגג וארוחת ערב מפנקת.
אבא, נוח בשלום על משכבך ומצא את שלוות נפשך שכה חסרה לך.
הספד לסבא אילן- נכדך, נעם
סבא היקר –
קשה להאמין שאתה כבר לא איתנו, הרי אתה האיש הכי עקשן שיכול להיות, גם כשבאנו לבקר אותך ידעת תמיד מתי להודיע ש"די" מבחינתך, ולסמן עם היד והראש שהספיק לך ואתה דורש לעלות למעלה ועדיף כבר לפני דקה ולא בעוד חמש דקות.
גם אירוע מוחי שעברת כבר לפני, כמעט, 20 שנים לא הצליח לשנות אותך. ידעת תמיד להבהיר שאתה רוצה משהו ורוצה אותו "מחר" ואם משהו שימח אותך ידעת לציין זאת במחרוזת משירי הפלמ"ח שאותם דקלמת כבר בטקסי החג בקיבוץ שבו גדלת. שכן היית באמת הישראלי היפה, מלח הארץ שגדל כאן וחי פה במשך כל חייו.
גם בבתי האבות שבהם שהית ידעו לספר לנו אנשי הצוות כמה היית אהוב וכדי לשמור על מעמדך פעמים רבות דרשת חטיף שוקולד נוסף כדי לשים בצדו של כיסא הגלגלים ולהעניק לאחת השכנות לשולחן או לאיש צוות שדאג לך במהלך השבוע.
גם את אהבתך הרבה לסבתא לא הסתרת. עד לשבועות האחרונים תמיד דאגת שכשמביאים לך לאכול שיהיה גם מה להביא לה ושהיא לא תרגיש מקופחת.
כבר שהייתי ילד נהגתי לבקש מההורים לבלות אתך כמה שיותר בחופשות חג ובסופי שבוע כי לטייל אתך בתל אביב ולעשות סידורים במכולת, בדואר ובבנק הייתה חוויה עבור ילד בבית הספר היסודי שהעריץ את סבו הצעיר והמרשים שאהב ספורט, את משפחתו וגם להתעקש בכל פעם שעלה ויכוח. גם כשנתת מתנות לימי הולדת היה חשוב לך להיות נוכח כאשר פתחנו אותן כי אתה התרגשת יותר מאתנו מהמתנות.
לא אשכח את אחד הימים הקשים בחיי שבו התעוררת בבוקר וחטפת מכה מהקיר בחדר המלון בזמן טיול באמריקה שאליו אתה וסבתא לקחתם אותי. למרות הרגשתך הרעה וכיאה לאיש החזק שתמיד היית, נהגת עבורנו כל הדרך לפארק השעשועים באורלנדו. לאחר מכן, בשעות הערב, כבר הובהלת לבית החולים ומשם החלה ההידרדרות בבריאותך.
כולנו ידענו שהרגע הזה יבוא ביום מן הימים, ועדיין קשה מאוד להיפרד מאדם כל כך אהוב. הרי היית ילד ברוחך תמיד. כשאבא עיצבן אותך בביקורים בבית האבות חרצת לו לשון וכשהזכיר לך איך לימדת אותו לשחות בדרך הפשוטה ביותר – זרקת אותו למים והודעת לו שיסתדר אמרת שזה "נכון מאוד" וצחקת גם עם הפה וגם עם העיניים, באושר גדול של מי שגאה במעשיו ויודע שהצלחתו הייתה רבה. הרי בסופו של דבר הבן שלך הגיע לקומנדו הימי.
תודה רבה. נוח על משכבך בשלום.