בלומנפלד יוחנן

א' תשרי תש"ו - 8/9/1945

כ"ד כסלו תשס"ח - 4/12/2007

שם אב: יעקב

שם אם: גיטלה

יוחנן בלומנפלד

תולדות חיים

יוחנן – ערב נר ראשון של חנוכה היום ואתה כבר אינך איתנו. יוחנן ואנוכי – נולדנו בהפרש של יומיים זה מזה. אמהותינו עליהן השלום, הרגישו בדחיפות של אחרי השואה נוראה ומיהרו והביאונו לעולם – שעדיין ליקק את פצעי המלחמה ההיא. בני שלוש היינו , ובהפגזת הקיבוץ במלחמת העצמאות הורינו ממהרים ומורידים אותנו למקלט, סמוך לבית הילדים.
בגיל צעיר התייתמת מאימך האהובה, אבל מצאת המון תמיכה בינינו – בקבוצת הגיל שלך. בביה"ס התגלית כתלמיד מחונן ובעל זיכרון מעולה. את שיעורי הבית העדפת להכין כלאחר יד, אך היית מעורב בכל פעילות חברתית בשכבה. אני זוכר אותך קורא המון ובמהלך השנים רכשת ידע מקיף בתחומים שונים ומגוונים.
לא אשכח את אהבתך הגדולה למוסיקה קלאסית ולמעשה אני חב לך את נביטת אהבתי שלי למוסיקה, אותה רכשתי בחדרך בצריף, בו היה לך ולדני דקל את הפטיפון הראשון עם תקליטים משובחים ונפלאים, שלקחו אותנו למקומות רחוקים וקסומים.
יחד התגייסנו לצבא אני לצנחנים ואתה, שערב גיוסך נפצעת ברגלך, גויסת לחיל המודיעין. אני זוכר את המפגשים שלנו בצריף בערב שבת, כשכולם היו מגיעים לחופשה מלאי חוויות ורשמים. היית אז בחור נאה עם תלתלים שחורים כפחם ועיניים בורקות מלאות חיים ותבונה.
עם שחרורינו מהצבא, הצטרפנו לצוות הכותנה ובתחילת שנות ה-70 הקמנו יחד עם צוות עובדות מסור את ענף החממות בקיבוץ. היה זה יותר מסתם ענף בקיבוץ, הייתה זו חוויה והרפתקה שסחטה מאיתנו המון שעות של עבודה ביום ובלילה, כמו גם יוזמה ומעוף, אך כשמחירי הדלק האמירו אחרי מלחמת יום הכיפורים, נאלצנו בלב כבד לסגור את ענף החממות.
טרם נישואיך, נאלצת להתמודד עם משא כבד: מחלתו של אביך, כמוך, גם אני היינו חסרי ניסיון ויחד ניסינו לעשות כמיטב יכולתנו ולטפל – באביך יעקוב.
בתחילת שנות ה-80 נשאת לאישה את צביה ויחד הקמתם משפחה והולדתם את יובל הבכור ואחותו גוני.
בשנים האחרונות נפגשו דרכינו, לא אחת, ראיתיך משקיע במשפחתך ובילדיך המון אהבה, מחשבה ואף הערצה. לפני שנתיים הבחנו שמשהו בך השתנה ואינך כתמול שלשום. בחודשים האחרונים מחלתך התגברה, עד שבסוף הכריעה אותך. ביום שישי האחרון באתי לבקרך בבית החולים 'איכילוב', כמעט ולא הכרתיך, שכבת בודד ואבוד במיטתך. ניסית להגיד לי משהו, ולבסוף הבנתי אותך: ביקשת שאקח אותך הביתה, אל הבית שכל כך אהבת. החזקתי את ידך וליטפתי את מצחך הגבוה, וכך בילינו דקות ארוכות. לא ידעתי שזה יהיה המפגש האחרון שלנו.
יוחנן, אני קורא בשמך את שם האל וחסד ורחמים, נראה שאלוהים ריחם עליך וקיצר את סבלך ולקח אותך תחת כנפיו.
היה שלום ונוח בשלום על משכבך.
יהי זכרו ברוך.

כתב: אבי לוין כד' כסלו תשס"ח 4/12/2007

יוחנן שלי

לא זכור לי איך זה קרה, ומי יזם את הקשר. כבר עברו למעלה מ 50 שנה. ובכל זאת החיבור ליוחנן חד ובהיר אצלי, המעבר ממציאות של בדידות לחיים של בית, בבית חם בתוך משפחה, היה משמעותי, והשפיע באופן ברור על שנות נערותי עד לבגרות.
התמונה בה גיטלה מרכזת סביבה כל כך הרבה ילדים, בשמחה, אהבה, עם המולת ילדים טובה, ובריאה. ילדים מכל הסביבה: מרדכי, מאיר, יוסי, מיכלה, ילדי פלישקו, ועוד. כולם באו להתחמם להתפנק ולקבל את מנת תשומת הלב שניתנה בנדיבות.
ובתוך החבורה היה גם ילד טוב אחד, אוהב אדם, חברותי, שאהב ילדים, וילדים אהבו אותו.
יוחנן אהב את הקשר הזה, אהב את הביחד, טיפח אותו ואני הרווחתי.
היחד היה גם בכתה, בחדר, בצריף. היו לנו דברים משותפים: מוסיקה, ספורט, קצת שחמט, אבל בלתי אפשרי מבחינתי היה להוות פרטנר לאהבתו לספר. הספרייה מתחת למיטה היתה גדושה: שקספיר , לנין, מרכס, ספרי שירה, פילוסופיה, אלתרמן, דברי ימי עם עולם, ומעליהם עיתון ספורט, כן שווה בין שווים.
הזיכרון של יוחנן למילה, לתוכן, לתמונה, היה מוחלט.
יוחנן קרא הכל:
כל אות שקרא זכר, כל ציטוט הצליח לספר בעיתוי הנכון.
מעולם לא התגרה, לעולם לא התנשא, אף פעם לא לעג.
תמיד תמיד אהב להסביר, לספר, ולהרצות.
את אהבתו למוסיקה הנחיל במידה רבה לי. ההאזנה למוסיקה נעשתה בדממה ובריכוז, היחס לתקליטים היה כאל דברי קודש, ובעת הנגינה היה שקט והקשבה מוחלטים.
התגנבנו למועדון להאזין לסטריאו הראשון, והפעלנו שני מכשירי רדיו במקביל על מנת לשמוע את ההקלטות הראשונות ששודר ברדיו. עד היום מצויים אצלי תקליטים מהתקליטייה המשותפת שרשום עליהם "מתקליטי יוחנן ודני" יוחנן כאמור אהב לקרוא, ידע הכל והיה תלמיד מצטיין.
אבל יותר מכל אהב להיות נער כמו כולם:
ל"בטל זמן", להשתטות, לדבר על בנות, כדורגל, רכי לות, להיות ילד רגיל, להיות חבר.
יוחנן היה מרכזי בכתה ממש מרכז הקונצנזוס, הוא היה בתוכנו, ואנחנו היינו הכתה של "יוחנן".
ימיו הצעירים היו ימים של הישגים, שמחה, וחברות. ולמרות יתמותו גם ידע אושר.
לא כך היו ימיו הבוגרים.
יוחנן לא הצליח לממש את כשרונו הגדול, לא רק בחייו המקצועיים אלא גם לדאבון הלב בחייו האישיים. ראיתי, וקצרה ידי מלהושיע.
"צר לי עליך יוחנן"

דני – יום שלישי 11 דצמבר 2007

דני( קלוץ) דקל עם המשקפיים ויוחנן