ברוסטין הלל

כ"ח אלול תש"א - 20/9/1941

א ניסן תשפ"ג - 23/3/2023

שם אב: שמואל

שם אם: פנינה

ברוסטין הלל

תולדות חיים

הלל עבר את גיל השמונים. בשנים האחרונות התקשה מאוד בהליכה. הנהיגה והשחייה בבריכה היו הדרכים היחידות לשמור ניידות ותנועתיות, אך היה ברור שלא ירחק היום וניידות זו תהייה רק על כיסא גלגלים. לפני זמן לא רב אמר לי שכדי שזה לא יקרה עליו למות לפני כן. במלחמות אמר ראיתי לא פעם את המוות מול העיניים. עכשיו די. היו לי חיים מלאים ועשירים.
עשיתי את כל מה שרציתי חוץ מטיול באלסקה…
הלל נולד בגבעת השלושה ב 1941 להורים חלוצים מפולין ממקימי הקיבוץ. הוא גדל בחברת הילדים בחינוך המשותף ולקח בנעוריו חלק בנבחרת הכדורסל של הקיבוץ.
למד לנגן קרן יער מהמוסיקאי זיקו גרציאני העולה החדש שהתגורר בקיבוץ .גרציאני ראה בהלל בן טיפוחים וכבר מכיתה י' הלביש אותו מדים ושילב אותו במצעדים ובקונצרטים של תזמורת צה"ל.
בסוף י"ב הציע לו להצטרף לתזמורת אבל באתוס ובחינוך הקיבוצי של הימים ההם, אם אתה כשיר לקרבי איך תלך לתזמורת ולא לשריון? איך תראה את פרצופך בבית ? ומה יגידו הבנות?! בכל זאת נשארה הנגינה מרכיב חשוב בחייו של הלל גם באירועים בקיבוץ, גם עם הבנים המנגנים וגם עד לאחרונה בתזמורת כלי הנשיפה של ראש פינה.
ההליכה לשריון והמעבר מהטנקים לסיירת השריון, זו שהייתה העיניים של הטנקים, הייתה חלק משמעותי מחייו. שם הכיר את אלו שהפכו להיות האנשים החשובים לו ביותר אחרי משפחתו.
אחרי השרות באו ימי המילואים הרבים כל כך והאהובים עליו ועל חבריו, מילואים שנמשכו לאורך שנים ארוכות ובתוכם ארבע מלחמות נוראות שהעמיקו מאוד את הקשר בין החברים. על המלחמות הללו כתב הלל את ספרו "המלחמות שלי" ובדף האחורי שלו כתב : "הרעות הייתה הלב, הבית היה הג'יפ הצוות היה המשפחה… הניווט נעשה רק בעזרת מפה מצפן וספידומטר…לחמו בעת קרב ואימה חשופים ללא צריח".
האחריות הייתה עצומה ובתחילת מלחמת יום כיפור , בלילה בו לא יכלו הטנקים העולים לגולן לראות את הדרך, נכנס מפקד האוגדה מוסה פלד לתדר האישי של הלל ואמר לו : "אסור לך לטעות. מדינת ישראל על הכתפיים שלך". כתב לנו איתן פאר מצוות הג'יפ של הלל " היה רק טבעי לשמוע באיזה לילה במלחמה כשאיזה קצין זיהה אותו : בסה"כ מפקד ג'יפ ? אמר.
בקשר נשמעת לי כמפקד הגזרה. תמיד היה השיח על המלחמות מרכזי כל כך בכל מפגשי החברים.
לאחר השחרור מהסדיר ולאחר תקופת עבודה בכותנה בקיבוץ גבעת השלושה, עלה הלל לירושלים ולמד חינוך והוראה ובעקבותיהם קבל חברת נוער בגבעת השלושה. אני הדרכתי אז אחרי הצבא בסניף הנוער העובד בורוכוב בגבעתיים.
הלל נקרא לפקד על טיולי התנועה במדבר ושם נפגשנו. לאחר שנישאנו נשארנו שנתיים בגבעת השלושה ואז עברנו ל- קיבוץ "הגושרים". הלל למד גיאוגרפיה ופרהיסטוריה באוניברסיטת תל אביב וסיים את לימודיו בהצטיינות. הבנים נולדו וכולם עברו את מבחן החניכה בשבתות בחמש בבקר, של דיג פורלים במי הדן הקפואים..
ואני לצידך כבר חמישים ושלש שנים. עוקבת ומלווה תמיד עם קצת חששות, כי אתה איש עקרונות ומאבקים שהנחישות הסוערת והעקשנות השאירו חותם בכל אחד ממפעליך הרבים.
לקחת ב -הגושרים שדות כותנה רגילים והם תחת ניהולך הניבו יבולים שזיכו את הקיבוץ בפרס סם המבורג היוקרתי. אנחנו היינו כבר בשליחות בקנדה כשאת הפרס קבלו אנשי צוות הכותנה בלעדיך, אך ידעו ליחס אותו לך. לפני כן היית איש חינוך של חברת נוער ונערים שזוכרים בחיבה ובכבוד את ימיהם בהדרכתך בגבעת השלושה. ושוב היית לאיש חינוך ועסקים בשליחות שלנו בקנדה בקמפ גשר שקרס מחובות ואיומי נושים.
מחנה של התנועה שהחזרת להיות רווחי, מתפתח והומה בילדים ובנערים. חזרנו לקיבוץ והפכת במשך שמונה שנים ארוכות למשווק של מפרו מפעל פלסי המים של הקיבוץ. היית חוזר עם ערכות לגו שהמתיקו מעט עבור הילדים. את השבועות הארוכים של היעדרות בלי טלפונים שלא היו קיימים בתקופה. ואז בהשכבות של הלינה המשותפת היית נרדם לחצי לילה מתחת למיטה של תום . כשהיית שוב נוסע היה תום הפעוט דורש, אמא תשני מתחת למיטה כמו אבא….
הרחקת ראות. וכשכולם מסביב אמרו שלא צריך את מפעל הפלסים כי יש לנו תרנגולת שמטילה ביצי זהב בצורת תולשי שיער חדישים, נלחמת כמו שרק אתה יודע על זכות קיומם של מפעלים נוספים. האספה החליטה על המכירה ומאז הקונים מקדרים מתעשרים והמוכרים מהגושרים שכבר מזמן הפסידו את התולשים, מקנאים…
היית מרכז משק ואיזה מזל שהפכת את מפרו לחברה בע"מ, מה שמנע בהמשך כשהמפעל נפל את הפגיעה בכספי הקיבוץ ובנכסיו. ואז הגיעו ימי המלון. בהתחלה כיזם לצדו של שרוליק בן ארצי המנהל , יזמת את הקמת הקייקים, את בניית מסעדת הגוש, את הקמת גן האירועים ולימים את הקמת קאנטרי קלאב הגושרים .
כשהגעת לניהול המלון היה ברור לכולם שיש לשפצו כדי שישרוד. לקיבוץ לא היה כסף. הבנקים ומשקיעים אחרים רצו חמישים אחוז בעלות על הנכס כדי שיואילו להלוות כספים. ואז מצאת את איש העסקים סיאנס בעל רשת המלונות ואתו ניהלת מו"מ קשוח שהסתיים בחוזה הנוכחי. בעבור 27 אחוז מהנכסים בנית כאן את המלון הכי מדהים בצפון: בניין חדש והרחבה מ 120 ל 180 חדרים, בניית לובי גדול, הכנסת מערכת מחשוב. זמן קצר אחרי כן בחר העיתון מעריב את מלון הגושרים כמלון הכי טוב במדינה לשנת 2003 . גם בניית מלון אסיינדה של השותף במעלות וניהולו על ידך הביאו להישגים חדשים. בימי מלחמת לבנון השנייה כשהמלון בהגושרים התקשה לשרוד החלטת שבמסגרת התרומה וההתנדבות אתה עובד לילה בשבוע כפקיד קבלה…
ותמיד לאורך השנים היו גם לימודים : קורס דירקטורים, לימודי מנהל מלונאי בכיר, מנהל עסקים וגישור.
בעקבות חבורת הפנסיונרים המדריכים של חברתנו יויו בתל חצור, החליט אמנון לוין להקים קבוצת מדריכים כזו גם בחצר תל חי. הוא גייס עבורנו את מיטב המרצים של המכללה שנתנו – לנו קורס על טרומפלדור ותקופתו. אתה לקחת את העניין ברצינות מרובה ובביתנו נאספו ספרים ומאמרים על הנושא. הפכת למומחה בתחום והדרכת קבוצות פנסיונרים וגם את החברים שלי ממכון אבשלום.
כאדם, חוץ מאשר עם חבריך מהצבא ועם משפחותיהם, לא היית איש רעים להתרועע. על כך ועל עקשנותך על סטנדרטים שלמת מחירים גבוהים בחיי העבודה שלך במלון ובקיבוץ.
הקשרים הטובים ביותר היו לך עם אנשי התחזוקה המשק והמטבח. אנשים פשוטים שידעו להעריך את המלים הטובות שהרעפת עליהם ואת העזרה בעתות מצוקה. היית איש ספר וספרות. לימדת אותי לקרא שירה .אם הייתי צריכה לבחור כאן היום שיר בשבילך הייתי מביאה ספריה שלמה של יהודה עמיחי, אלתרמן , לאה גולדברג שזכית להיות תלמיד שלה, וכל גדולי השירה. אהבת מאוד מוסיקה קלאסית בעיקר את היצירות הגדולות למקהלה ותזמורת. אהבת אתגרים בדרכים משובשות ויותר מכל אהבת להטיס בשמי הארץ את מטוס האולטרלייט שלך. פיתחת בעצמך את יין הרימונים הטעים שלנו ועסקת בו רבות. הפכת לנהג המרוצים המשפחתי, עם סידור עבודה שבועי. אתה נהגת וההורים של הנכדים היו מרוצים. וכן היו גם התבשילים המיוחדים.
נזכור אותך באהבה רבה ותחסר לנו מאוד בהמשך החיים.
נוח סוף סוף ברוגע על משכבך. אוהבים אותך.

כתבה : גיתית אשתו של הלל

משפחת ברוסטין – אבא שמוליק, אמא פנינה, והילדים הלל ושושנקה

הלל בצבא

הלל עם אחותו שושנקה בגבעת השלושה

בכותנה בגבעת השלושה עם החברים :
מימין לשמאל – הלל, רביעי יהודה אוחנה ודני לביד

כתב: רום ברוסטין, בנו של הלל

אבא עבר רק יום וכבר אתה חסר לי.
חשבתי שאני בן 50 ואתה בן 81 ולכן הפרידה היא טבעית וקלה.
ובכל זאת עבר רק יום וכבר אני מתגעגע אליך.
אל הנדיבות שהרעפת עלי ועל כל משפחתנו הקטנה והמורחבת. אל אהבתך אל ליבך הסוער והרגיש אל חוכמתך אל רגישותך ואל עיקשותך.
ואל הכנות… הכנות שאפיינה אותך כל חייך ושלא פעם סיבכה אותך עם הבריות.
ניסיתי לדבר על ליבך שנים תתעדן קצת, תמתן אבל לא היה לזה סיכוי אצלך הכול מהלב בלי פילטרים. באחד הישיבות בהנהלת הקיבוץ אמרו עליך "שהלל רוצה להגיד משהו הוא עולה על גבעה שופך ג'ריקן בנזין מדליק ורק אז אומר".
תמיד אזכור את לבך הפועם הסוער, את רוח ההרפתקנות שלך, מסעות טיולים והרפתקאות שעשית אתנו בילדותנו.
היום כהורה ואדם בוגר אני מבין שחלק מזה אולי היה מוגזם.
אצלך דברים נעו בהתלהבות ואפילו קצת אובססיה אני זוכר מסעות דייג בשעה 4 בבוקר במי הדן הקפואים מעל המותניים (יתכן שלכן נולדו לי רק בנות).
תיקוני פנצ'ר נועזים בלי ג'ק, בים עם סירה מתנפחת בין גלים סוערים.
למדתי ממך לתקן הכול, לחסוך לא לזרוק, להגיד כן אשתי, לבשל, לעשות כלים, לנגן, ולאהוב מוזיקה קלסית.
הזקנה לא באה לך טוב וגם לא הטכנולוגיה שתיהן היו מקור קבוע לתסכול והתקפי זעם.
התעקשת ללכת עם פק"ל כיסים של חייל סכין יפני עט וטסטר, אמרתי לך אבא בשביל מה הטסטר אין יותר 03 בצבא אפילו לא במילואים. תוציא את הטסטר ואז יהיה מקום לטלפון אנדרואיד במקום האייפון שמשגע אותך (לא היה עם מי לדבר).
התעקשת להרים לנסר להעמיס כאילו אתה בן 20 וזה גרם לך להתרסקויות הרואיות מלוות גידופים וחבלות עוד יותר ממה שספגת במלחמות.
היה בך משהו פרוע יפה ואצילי, חייך שזורים בתבנית נוף המולדת, היו לך חיים סוערים לחמת בארבע מלחמות ותמיד בלב הסערה. – לימדת אותנו לאהוב את אהבת הארץ, להגן על הבית, לקחת אחריות, להיות עצמאיים, נאמנים לעצמנו, להיות גברים שווים.
חייך היו סוערים אבל, מותך היה עדין ושלו מות נשיקה.
נשארת צלול ידעת שאתה הולך למותך עד הסוף ואפשרת לנו להיפרד ממך לשלום ולהודות על הכול.
ועדיין ולמרות שנפרדנו יפה אני מתגעגע.

רום ברוסטין, בנו של הלל

הלל, אשתו גיתית והילדים בקיבוץ הגושרים

זיכרון שעולה

ימי סוף הקיץ, אמצע שנות ה80, אבא, אחי הגדול ואני, אולי בני 10 או 12.
יושבים אחה"צ עם חכות (ומנסים) לדוג על המזח הישן השבור של כפר ויתקין, חוף בית ינאי.
הכול כ"כ יפה והים סוער מאד, פרוע, אלים.
דגל שחור מונף בסוכת המציל לא רחוק משם.
ופתאום מבין רעש הגלים נשמעות צעקות, קריאות לעזרה, כאילו מתחתינו, אבל רחוק בקצה המזח פנימה, מבין העמודים, נער טובע.
נתפס במערבולת, מאבד אחיזה, באפיסת כוחות.
אבא נעמד, שולח את רום שירוץ לקרוא למציל, אבל זה ייקח יותר מדי זמן.
״אתה חכה פה אני כבר בא״ אמר לי ואז, מ0 ל100, בלי לחשוב יותר מדי, (או בכלל?) רץ יחף על המזח הרקוב, רגליו נפצעות מהברזלים החלודים, מעיף את החולצה וקופץ ראש למים.
למה ראש? ככה, כמו סופר מן.
נלחם בגלים שזכורים לי אדירים, שמעלים ומטיחים אותם בעמודים, משפשפים את הגוף על הבטון המחוספס.
הים עצבני וסוחף, מושך חזק פנימה.
אחרי מה שנראה לי כדקות ארוכות אבא מצליח לתפוס אותו ולגרור החוצה לחוף, שם המציל והמולת אנשים כבר מחכים להם, בלי להיכנס למים חלילה.
אני לא זוכר שפחדתי בכלל. זה ברגיל זה.
(אבא כבר זז משם הצידה ואז גם אימו של הנער באה ומודה למציל – שלוקח את הקרדיט. למי אכפת חח).
״בואו לאכול משהו נהייתי רעב״
הלל ברוסטין נקבר בקיבוץ הגושרים , שם חי רוב חייו, אך ביקש שייכתב כי נולד וגדל בגבעת השלושה.

כתב : עירא ברוסטין, בנו של הלל

בני הכיתה של הלל בגבעת השלושה –
עומדים משמאל- אהוד רז, דרור אפשטיין, נילי פומרניץ- סבר, יעל מרכוס, יגאל וייס, אהוד סבר, יוסי פרנק.
יושבים – אלי הלחמי, הלל ברוסטין, צביקה בנדורי