צור בצלאל

ט"ו תמוז תר"ץ - 11/7/1930

ה' סיוון תשפ"ג - 25/5/2023

שם אב: גרשון (צירלביץ) צור

שם אם: לאה (לופטין) צור

צור בצלאל

דברי פרידה מאבא בצלאל

הרבה מכירים את אבא שלי כחבר, כמנהל עבודה קשוח, כבעל תפקיד כזה או אחר, כחבר במקהלה ששר בהתלהבות, כסבא נפלא, ועוד ועוד. אני רוצה לספר על האבא שלי.
אבא שמאוד אהב את הקיבוץ ואת נופי ילדותו. אבא גם מאוד אהב לטייל: בארץ, בקיבוץ וסביבתו. כילדה זכורים לי הרבה טיולי אופניים- בהתחלה על הכסא מקדימה, כששפמו וקולו מדגדגים בראשי, ואח"כ על הידיים וכשבגרתי בהמשך טיולי אופניים וטיולים ברגל. חלק מהטיול היה מפגש וחברותא. אפילו כשבגר ועשה צעידות היה מסתובב בשבילי הקיבוץ וסביבתו, וכך תמיד היה פוגש אנשים, מתעדכן או יודע תמיד איפה שתלו עץ או עשו מדרכה חדשה. איפה זרקו אופניים שניתן לשפץ או האם הכותנה כבר מוכנה לקטיף. בטיולנו הוא היה אומר: "לא חוזרים אף פעם באותה הדרך", ואנחנו מאמצים את המנטרה הזו עד היום, כי אבא אמר כך. הוא לקח אותנו לטיולים רגליים באיזור: מעמיס על גבינו וגבו תרמיל צבאי ישן עם סנדביצ'ים ומימיה מימי המנדט וצועדים כשהוא שר משירי ארץ ישראל האהובים עליו. נהג לומר : "את הארץ מכירים מהרגליים", הירבה בסיפורים פיקנטיים על הנוף, על הטבע ועל האנשים. והכל מלווה בשירים ונגינת מפוחית.
בכלל, המוסיקה והשירה היו חלק מההווי בבית. אבא לימד עצמו לנגן במנדולינה, באקורדיון, מפוחית, ומכל צינור עשה חליל לנגן בו. כשהייתי מגיעה ל"חדר" יכולתי לשמוע את אבא עושה חזנות במקלחת, וכשלקח את המפוחית הפליא לנגן ולרקוד גם יחד: הוא ואמא היו פוצחים בריקוד קרקוביאק, כשהוא מחזיק המפוחית רק בשפתיו. אני הייתי מביטה בהשתאות ובהערצה. את האבה הזו לריקוד החופשי והמשוחרר קיבלתי בבית הזה השמח.
לאבא היה חוש הומר, לעיתים ציני וחצוף, אך תמיד מלווה בקריצה. אפילו בחולי ובכאב שלו ידע להפעיל הומור והקל על כל סיטואציה מביכה. כך למשל כשהגענו לבית החולים הרופא שאל אותו "כואב לך משהו?" והוא ענה "לא". אז מדוע באת לאן? אני יודע…יש בי"ח אז באים…באותו רגע כולנו הוקסמנו והוא נעשה לחביב המטופלים. ושלא תטעו אבא החזק והגיבור, לא ממש אהב בתי חולים ודם. כשהייתי בת עשר לקח אותי לבי"ח לבקר חבר שעלה על מוקש. כשנכנסנו לחדר אבא החוויר ואני הקטנה נאלצתי לסחוב אותו החוצה חצי מעולף.
כזה היה אבא- מרשים, גדול, חזק, אך לא פחות מכך עדין ורגיש.
ואני רוצה גם לספר לכם עוד על אבא שאני גיליתי רק לאחרונה, כאשר נהיה בלתי עצמאי ותלוי באחרים.
גיליתי את אצילות נפשו, חוסר הנרגנות, את הסיבולת הבלתי נתפסת לשאת כאב גדול מבלי לקטר או להשמיע קול. גיליתי אדם שגם בשיא כאבו חשב על אחרים, התבדח עם הסביבה והרגיע את כולנו. גיליתי אדם שמתמודד עם הקושי מבלי לאבד את הרצון לנסות ולחזור לתפקוד עצמאי ולו במעט. כשקיבל קלנועית שבה אליו חלק מעצמאותו ולא היה מאושר ממנו. הוא הפליא אותנו ביכולות שכבר חשבנו שאבדו. הוא זרם, הוא התחשב, הוא הכיר תודה ולו רק במבט עיניים וחיוך. אפילו בימיו האחרונים כשדיבר רק עם עיניו ושפתיו ללא קול, ניסה לרצות אותנו ולא להכביד. ליטף בעיניו, נישק בעיניו, אהב בעיניו, הכיר תודה לכולנו בעיניו.
כשאבא קיבל את המטפל הנפלא פרוילן מיד התייחס אליו כאל בן משפחה הדואג לו. הוא הכיר לו תודה על כל דבר שעשה עבורו, והעניק לו חיבה ויחס אבהי. הוא דאג שאנחנו תמיד נדאג קודם לפרוילן ואח"כ לו. כשהיה מדובר במתוקים- ששניהם כ"כ אוהבים- אפילו בבי"ח שמר לו ממתקים. אבא העניק לו אהבה וקיבל יחס וטיפול אוהבים עד נשמתו האחרונה.
בהזדמנות זו אני רוצה להודות לפרוילן המטפל של אבא, בחור נדיר עם לב וידיים מזהב- שזכינו בו. ועכשיו אגיד לו כמה מילים באנגלית.
Froilan, on behalf of Abba and all our family I would like to say a big thank you! Words cannot express our gratitude to you. We love you and thank you again

כתבה: גבע

עומדים: עומר, מנוחה, אלדמע יושבים: משה, גבע, רון, בצלאל

שלמה (כושי) שביט – בן דודה של בצלאל

לכל אחד יש את בצלאל שלו. אח, בעל, סבא, סבא רבא, חבר ורע.
בצלאל שלי , הוא באופן פורמלי בן דודה, אבל באופן מעשי – אח גדול, בוס ומנטור.
השנים החשובות שבהן הייתה לבצלאל ההשפעה הגדולה ביותר עלי היו, כנער מתבגר בתיכון בגבעת השלושה.
בכיתה ט' היה כל נער צריך לבחור את הענף בו יעבוד בחקלאות, באותו הזמן בצלאל קיבל את ניהול ענף גן הירק , שהפך לענף גידולי שדה. התארגנו שלושה חברים וביקשנו לעבוד בו. בצלאל הסתכל עלינו בעיניים חודרות ובחיוך דק אמר לנו בלי להתבלבל : " חקלאות זו עבודה עונתית ולכן היא משימתית, אין יום ואין לילה . מה שצריך עושים ובזמן."
"נוהלי בית הספר לא מעניינים אותי. אתם חברי משק שבמקרה מתחילים יום עבודה בשעה אחת אחרי הלימודים, במקום ב7 בבוקר. אם זה מתאים לכם טוב ואם לא אז תלכו לעבוד , בבננות".
כמובן שהצטרפנו וחווינו ארבע שנים קשות, מרתקות, מלמדות, מעצבות אופי ובחלקן גם מצחיקות . תקופה שהיא ללא ספק החשובה בחיי.
בצלאל קיבל תחת אחריותו , ענף שהפך לגדול וחשוב במשק, וכל זאת באמצע שנות העשרים לחייו. אחריות עצומה והוא לא מתכוון לתת למשהו או למישהו להפריע לו לעשות עבודה מושלמת.
והאמת פשוט פחדנו ממנו , אך תוך זמן קצר ביותר גילינו שמאחורי החזות המאיימת , מסתתר אדם נהדר. נדיב, לב טוב מקצועי מאד והכי חשוב – בעל חוש הומור בלתי רגיל.
למדנו ממנו מהי אחריות, חריצות , מסירות, עמידה במשימות ובלוח זמנים. לחשוב מחוץ לקופסא ובכל רגע נתון להיות "ראש גדול". אבל במיוחד למדנו ממנו מהי צניעות ודוגמה אישית.
מכלום הוא פיתח תחום שלא היה לנו ידע בו ועשה זאת בהצלחה רבה. אין דבר ובעיה שהוא לא מצא לה פתרון. אתם יוצאים לשדה עם פלייר וחבילת חוטי ברזל וזה יפתור לכם כל בעיה.
הלמידה הייתה תוך כדי תנועה. ופיתוח חקלאות מודרנית ממוכנת של מאות ואלפי דונמים , נזקפת כולה לבצלאל.
לא כולם זוכרים כי גבעת השלושה טרם מלחמת ששת הימים הייתה מוכרזת כישוב ספר. וככזה היה מאורגן מבחינה צבאית כפלוגה תחת פיקוד החטיבה המרחבית. בצלאל התמנה כמפקד הפלוגה. תפקיד שאותו מילא במקביל לתפקידים אחרים במשק.
תרומתו הגדולה של בצלאל במשך שנים במשק ובתנועה הקיבוצית , ניכרים עד היום.
על מעלותיו כאיש משפחה יעיד שבט צור הגדול .
עם לכתו של בצלאל נשאר לי, חלל ריק בלב. ועם זאת חייבים להמשיך הלאה.
נעמת לי מאד אחי, יהי זכרך ברוך.

בצלאל בגבעת השלושה ליד האוטו מק של גושקס

ליהי צור – נכדה של בצלאל ואלדמע

סבא יקר ,
האבל הוא דבר אישי, כך אמר לי אריק, אח שלך, אבל הפליג וסיפר על הקשר העמוק איתך לאורך השנים, ומתוך הסיפורים עולה האובדן הקשה של מי שהיה לו כאב.
האבל הוא דבר פרטי, אבל בבואי לספר עליך, שזורים בחייך גם חיי הקיבוץ, מסופרת סיפורה של ההתיישבות העובדת ושל מדינת ישראל היפה שלא רק דיברה על ערכים, אלא מימשה אותם, ערכים של רעות, עזרה הדדית, עבודה ומשפחה.
סבא היה מבכורי הקיבוץ, נולד רק 5 שנים אחרי היווסדו, לאמא לאה ואבא גרשון שעלו מפולין והיו ממקימיו. גרשון צירלביץ', נוטר מקבוצת השומרים, נפטר כשסבא היה בן 10 ואריק בן 4 בלבד. מותו הטרגי עיצב מאוד את סבא שלקח על עצמו את האחריות על המשפחה שנותרה. מספרים שסבא היה ילד טוב, מתנדב ועוזר, חברים היו עוצרים את סבתא לאה ומחמיאים לה על מעשיו הטובים של הילד שהתבגר כל-כך מהר. כנער סבא היה ספורטאי מצטיין, אצן שחיין ואפילו שיחק בנבחרת הנערים של הפועל פ"ת.
סבא למד בגבעת השלושה ובעין חרוד, ובמלחמת השחרור אף שעדיין היה תלמיד הוא הצטרף לשומרים על גבולות המדינה שהיו, למי שלא ידע, כאן בנזלה.
כשבאנטיפטרוס ישבו הירדנים , והטנקים שלהם איימו, על הקיבוץ ושדותיו, סבא היה במוצבים והוא בן 17.
כשסבא השלים את לימודיו בעין חרוד, בגיל 18 הוא חזר לקיבוץ והאוהל שלו היה ממקום ממש ליד ביתם של מנוחה ומשה מז'יבובסקי שגידלו את ביתם היחידה, יפהפה בת 16 בשם אלדמע.
אלדמע אומנם גדלה עם סבא בקיבוץ, אך תמיד הייתה שנתיים צעירה מדי. כעת האהבה פרחה, הזוג התחתן בשנת 1952 וחברי המשק אומרים שהיה זוג יפיפייה ובמיוחד נפעמו מהיותם הזוג הראשון ששני בני הזוג הם בני משק שנולדו בקיבוץ. חלוציות אמיתית.
סבא וסבתא חיו באושר כזוג למעלה מ- 70 שנה. סבתא – אישה חזקה, חיובית עם לב זהב, טיפלת בסבא עד הרגע האחרון ולא איבדת את שמחת החיים שלך.
סבתא, אומנם האובדן בלתי נתפס, אך אנו מקווים שתמצאי נחמה ושמחה במשפחה הגדולה בה את מוקפת: שלושה ילדים, כלות וחתן, שמונה נכדים ואחד עשר נינים.
בקיבוץ סבא עבד בענפי המשק השונים, בעיקר אהב את גן הירק. היה מרכז הענף, אח"כ מרכז הכותנה, ומי שמכיר אותו יודע שהמוטו שלו היה תמיד " עבודה קודם בילויים אח"כ."
מספרים, שערב אחד קיבל סבא טלפון מתנובה שיש להוביל את כל הירקות שגדלו וקטפו, משאית שלמה, עד לחיפה. נהג המשאית דאז סיים את יום עבודתו והלך. סבא מיד קרא לאריק אחיו ושניהם נסעו עם המשאית מלאת הירקות, שאחרת ילכו לטמיון בדרכים לא דרכים והגיעו ב-12 בלילה ליעד החיפאי. כשסיימו, סבא, גמור מעייפות נתן לאריק את המפתחות למשאית והלך לישון, ואריק שיזכה לחיים ארוכים, היה רק בן 16 בלי רישיון נהיגה, בטח שלא למשאית, הביא את סבא כל הדרך הביתה חזרה מחיפה לקיבוץ.

אריק (אח של בצלאל) ובצלאל

דברי פרידה מהנכדים והנינים:

הרבה דיברו על בצלאל האיש, על ההיסטוריה ועל פועלו. אנחנו רוצות לספר בכמה מילים על בצלאל הסבא.
סבא שמחפש כל הזדמנות לבלות בחיק נכדיו וניניו.
רק לפני כמה שבועות עוד היית עובר יום יום אחה"צ בקלנועית בגן השעשועים לחפש מי מהנינים נמצא שם. אפילו ילדים שאינם מהמשפחה כבר זיהו אותך מרחוק ועמדו בתור לסיבוב על הקלנועית.
לא ויתרת בטיול על אף בית מבני המשפחה, קורא לנו מבחוץ, אנחנו עוצרים הכל – ויוצאים אליך. הנינים מחבקים ומנשקים, שואלים לשלומך. לעיתים בא עם איזה משלוח מסבתא.
סבא שכל כך אוהב מתוק ועושה יד אחת עם כל הנכדים שיגניבו לו עוגיות וגלידוניות בלי שסבתא תראה.
סבא שלא מוותר על ארוחות שישי משפחתיות חרף הקשיים של השנתיים האחרונות, הנה רק לפני 3 שבועות ישבנו כולנו, מזגנו לך בירה קרה ונהנינו מהביחד.
סבא בצלאל שמספר בדיחות שתמיד הכי מצחיקות ומשפטי מחץ כמו "הכי טוב לא לעשות כלום ואח"כ לנוח" 😂
סבא שמספר סיפורים על הקיבוץ של פעם כאילו אנחנו חיינו באותה תקופה –
"את זוכרת את איישל?" (איישל נפטר לפני שאמא נולדה) 😂 סיפורים על נזלה.
או על איך בגיל 17 היית רץ בין העמדות המופגזות להעביר הודעות מהמפקד ולבדוק שכולם בסדר. כי היית הרץ הכי מהיר! ואיך אמא שלך – סבתא לאה חיכתה לך שם פעם, עם עוגה, לחגוג יומולדת.
סבא פעיל, שאוהב לטייל ולעשות ספורט. וככה כמעט כל שבת לוקח אותנו לטיול אופניים לירקון או מסביר את החוקים ואיך סופרים נקודות בטניס.
היית תמיד בכושר יותר מכולנו, תמיד צועד. כל כך רחוק הלכת. עם תנועות ידיים גדולות. למעלה , למטה לצדדים. דאגת להסביר כמה זה תורם, עד היום אני עושה את תנועתיך בהליכות שלי, וחושבת עליך.
סבא שלא מוותר על אף טקס השבעה ואף טקס סיום בי"ס ובטח שלא יומולדת בגן.
סבא שלבוש בגדי עבודה כחולים עם שרוולים ארוכים, עט ומברג קטן בכיס החולצה, סבא מסגר. המסגרייה הגדולה שהייתה חלק גדול מחייך. וגם מזיכרונותינו.
סבא עם כפות ידיים גדולות, חזקות, מלאות בפצעים ושריטות מעבודה בלתי פוסקת.
גם הצד האמנותי שבך יצא בעבודות אלה – זוכר איך בנינו יחד חנוכייה לתחרות חנוכיות שהתקיימה בחדר אוכל? סבתא נתנה את הרעיון ואנחנו על הביצוע – " רון ארד לחופש נולד ". גם זכינו. איזו תחושת גאווה. עד היום היא עומדת אצלכם בחוץ ומעוררת בי זיכרונות טובים.
היית אדם רב פעלים וכישורים.
תמיד שר. וכל כך נהנה מזה. בחגים, באירועים וככה סתם…והדבקת אותנו…
ואי אפשר שלא להתייחס לכשרון הכתיבה שלך.
זה לא יום הולדת בלי הברכה של סבא! ומעולם לא פספסת. תמיד כתבת וגם חרזת. תמיד ריגשת ונגעת.
ואנו תמיד הקראנו בקול רם בפני כולם… המתנה לא הייתה חשובה. רק הברכה. וכולן שמורות ונצורות. עם הכתב היפה כ"כ והמסודר. וגם שגיאות הכתיב 😂
זוכרת איך ישבנו על השטיח אצלכם ושיחקנו משחק זיכרון, קלפים ירוקים, ישנים, מרופטים עם ריח של היסטוריה…
סבא שמנשק עם השפם שמדגדג, וכשאנחנו אומרים שעוקץ, זה סימן שצריך להתגלח. בבקשה תשלח לנו רק עוד נשיקה אחת סבא. אנחנו כבר מתגעגעים אליך.
הנינים והנינות הקטנות שואלות עליך, מנסות לקבל תשובות איפה "סבא מיצלאל" שלהן.
סבא, הצלחת לעשות ולבנות כ"כ הרבה בחייך, אבל בראש ובראשונה, בשבילנו, להיות סבא יחיד ומיוחד.
נפל בידינו הכבוד להיות הדור הבא שלך, הנציגים שלך בעולם הזה, ונשתדל לעשות אותך גאה.
תנוח סבא, מגיע לך, היית סבא לתפארת ❤️ תחסר לנו מאוד.

הספד – רון צור

אבא יקר, אנחנו עומדים פה על קברך הטרי. קשה מאוד להיפרד ממך.
אבא נולד בקיבוץ בשנת 1930 וכבר בגיל 10 איבד את אביו ומאז אבא ואחיו אריק גדלו ללא אב. סבתא לאה גילדה אתכם במסירות ואהבה אין קץ. שניכם נשאתם בעול העבודה וההגנה על הישוב. שרתת בצבא בגבורה.
עוד חודש לערך היית חוגג את יום הולדתך ה- 93. לא בכדי הגעת לגיל זה, בזכות נדיבות ליבך המדהימה. למרות שתפקידך בקיבוץ ובתנועה, היו מאוד תובעניים, היית מסור לעבודה ולקיבוץ. כשבילית זמן עם משפחתך, עשית הכול כדי להנעים את זמננו ביחד.
כילד וכנער מתבגר זכיתי לבלות איתך זמן איכות בעבודתך ב'מחנות העולים' ובתפקידים אחרים שמלאת. היינו מאוד קשורים. עברת הרבה פציעות ותאונות, כולל התקף לב בגיל צעיר יחסית. אני תמיד שאפתי לעזור ולסייע לך לשמור על בריאותך ולנהל אורח חיים בריא באמצעות הספורט והתזונה. ואתה שיתפת פעולה מתוך הבנה עמוקה.
עד לפני הנפילה האחרונה שלך, הקפדנו לעשות יחד ,מדי יום אימונים. לצערי, בשנה האחרונה תקפה אותך מחלה קשה וגזלה ממך איכות חיים ובסוף הביאה למותך. למרות המחלה הקשה, גם כשסבלת , מעולם לא התלוננת. הייתה מטופל נוח וקיבלת באהבה את הטיפולים והרופאים. הרופאה שטיפלה בך בבית חולים, ציינה שהתרשמה מהאישיות הנוחה שלך. היו לך חיים מגוונים ועשירים. אהבת מאוד לטייל ולמדת ב'מכון אבשלום'. ואהבנו לטייל ביחד ברחבי הארץ.
השתדלתי מאוד, כשמצבך הורע להעניק לך את הטיפול הטוב ביותר. אחרי הנפילה האחרונה שלך נאלצת לעבור תקופה של אישפוז חוזר בגבורה ובאצילות נפש. הייתה לי הזכות לטפל בך ובאימא באהבה ובהערכה גדולה. הכי קשה עבורי הייתה הרגשת חוסר האונים בימייך האחרונים, כשאיבדת את קולך.
זכית באישה מסורה ואוהבת והייתם סמל לזוגיות מושלמת של למעלה מ – 70 שנה ביחד.
תמיד היה זה בצלאל ואלדמע – יחד. בימי שישי ציפית לנו בכיליון עיניים, אהבת לשיר את 'שלום עליכם מלאכי השלום' ולעשות את ה'קידוש' לשבת.
בשם נועה וילדינו פלג ומעיין, שכל כך אהבו אותך רוצה להודות לך מכל הלב שזכינו לאבא ולסבא – כמוך.
נפרדים ממך בלב כבד וכבר מתגעגעים. תנוח על משכבך בשלום ליד הוריך – סבתא לאה וסבא גרשון.